Menü iOS APP Android APP
HU EN
2013.10.18.

A boldog időskor titka az élethosszig tartó tanulás

Bús Balázs polgármester úr köszöntötte a ZsKF-es 50 -os hallgatókat.

A Nyugdíjasok Óbudai Akadémiáján minden csütörtökön zsúfolásig telt terem fogadja az előadókat. Az október 17-ei előadáson Bús Balázs polgármester köszöntötte az érdeklődő időseket.

A Zsigmond Király Főiskola a hazai idősoktatás, mostanra úgy tűnik, egyetlen központja. Itt az 50 év feletti hallgatók idősoktató-idősképző egyetemi diplomával távozhatnak a tanfolyamok elvégzése után. A ZsKF és a III. kerületi Önkormányzat 2011 őszén indította útjára a Nyugdíjasok Óbudai Akadémiáját.

Az október 17-ei előadásra ellátogatott Bús Balázs polgármester, aki beszéde elején örömét fejezte ki a sok érdeklődő láttán.

“Nemrégiben a kezembe került egy kutatás néhány részlete, amelyet a debreceni egyetem kutatói végeztek, melyben azt vizsgálták, mi volt a kilencvenéves emberek számára a legfontosabb az életben, mi hajtotta, mi segítette őket, rendelkeznek e a kivételes képességekkel e szép kor megéléséhez? – kezdte köszöntőjében a polgármester, majd így folytatta: nagyon érdekeseknek és megfontolandónak tartom a választ, ezért most megosztom Önökkel is. Ahogyan éltek, az hosszú életre predesztinálja őket. Egész életükben sokat mozogtak, és mértékletes életet éltek: nem vetették meg a mulatságokat, az alkoholt, de többnyire csak kivételes alkalmakkor éltek vele. Továbbá az is kiderült, hogy érdemes a családi életbe energiát fektetni: egyrészt a család valódi életcél, amely egy életen át belső hajtóerő, másrészt a megkérdezettek hosszú öregségükben is folyamatosan profitálnak a család támogatásából. A család egyébként ezeknél az embereknél jellemzően fontosabb volt a megélhetésnél, a becsületnél vagy az egészségnél is.”

Az alkalmazkodás képességének hiánya, az újszerű feladatok kerülése már fiatalkorban megkezdődik, 45–50 év után a rugalmatlansággal járó folyamatok általában gyorsulnak. Az érdeklődés és a gondolkodás beszűkülésével erősödik a szokásokhoz és az ismétlődő magatartásformákhoz való ragaszkodás, ami azután magával hozza a meggyőződés kialakulását – írja egyik tanulmányában Maróti Andor. A hazai felnőttoktatás egyik szakértője felhívja a figyelmet arra, hogy „akik már fiatalabb korukban elkényelmesedtek, hamarabb veszítik el fizikai erejüket, mozgékonyságukat, s akik leszoktak a szellemi munkáról, az olvasásról, az intenzív gondolkodást igénylő problémák megoldásáról, azoknak az agysejtjei hamarabb válnak képtelenné a valóság új jelenségeinek a feldolgozására – zárta gondolatait a kerület vezetője.

A Nyugdíjasok Óbudai Akadémiája nem kevesebbre vállalkozott, mint felvenni az idő kerekével a versenyt, az új megismertetésével megállítani ezt a tendenciát.

A hallgatóság motivációját tekintve vegyes: vannak akik még munkát szeretnének vállalni, vannak, akik mindig is nyitottak voltak az újdonságokra, vannak akiket egy kreatív közösséghez való tartozás visz a tanfolyamokra, vannak akik gyermekeikhez, unokáikhoz szeretnének a tudás által közelebb kerülni. De bármi is legyen az ok, ők már felismerték azt, hogy az egész életen át tartó tanulás, valamint a munkakör-, esetleg szakmaváltás idős korban is természetes része az életnek. Az „örök ifjúság” titka a fizikai és szellemei konstruktivitásban rejlik.

Az Akadémián a résztvevők olyan ismereteket szerezhetnek, melyek azonnal hasznosíthatók és könnyítik életük alakulását. Az oktatók igyekeztek úgy összeállítani a programot, hogy a képzés nem tantárgy-, hanem felnőttcentrikus, azaz teljes mértékben a résztvevők igényeihez alkalmazkodik.

A polgármesteri köszöntő után dr. Jászberényi József, a Kommunikáció- és Művelődéstudományi Intézet intézetvezetője, főiskolai tanár előadása következett.

(Forrás: obuda.hu)

2018.08.04 | Oktatás

Tovább lehet jelentkezni a pótfelvételi eljárás keretében!

A pótfelvételi eljárás keretében augusztus 7, kedd éjfélig lehet jelentkezést benyújtani és hitelesíteni. Tovább

2018.08.02 | Kultúra

A Közbeszerzési Hatóság Pályázati Felhívása

KÖZBESZERZÉSI KIVÁLÓSÁGI DÍJ - 2018 ELNYERÉSÉRE FELSŐOKTATÁSI INTÉZMÉNYEK TANULÓI SZÁMÁRA Tovább

2018.07.26 | Kultúra

Rendkívüli nyitvatartás július 27-én, pénteken

Technikai okokból 2018. 07. 27-én, pénteken, Egyetemünk zárva tart. Tovább

2018.07.06 | Oktatás

ZSKE-HUBEI magyar-kínai oktatási együttműködés körvonalazódik

Együttműködés kereteinek kialakításáról tárgyaltak oktatóink a kínai Hubei Tudományos és Technológiai Főiskola vezető képviselőivel. Tovább

Vissza a hírekhez
80%

A végzettek 80%-a a szakképzettségének megfelelő szakmában helyezkedik el.

97%

A frissen végzett, állást kereső, Zsigmondos diplomával rendelkezők 97%-a 3 hónapon belül elhelyezkedik.

5. hely

A Zsigmondon végzett hallgatók átlagfizetése az 5. legmagasabb Magyarországon!

80%

A végzettek 80%-a a szakképzettségének megfelelő szakmában helyezkedik el.

97%

A frissen végzett, állást kereső, Zsigmondos diplomával rendelkezők 97%-a 3 hónapon belül elhelyezkedik.

5. hely

A Zsigmondon végzett hallgatók átlagfizetése az 5. legmagasabb Magyarországon!

Feliratkozás a Zsigmond hírlevélre

Képzések

Rólunk

Szervezeti felépítés

Tudományos élet

Kiadványok

Hallgatói közösségek

Erasmus

DPR

Hírek

Események

Média

Kapcsolat

Közhasznúságú információk

Ügyintézés