Menü iOS APP Android APP
HU EN
2013.07.26.

Gazdaságinformatika szakos hallgatók külföldi útja

Beszámoló szakmai túráról

Gazdaságinformatika szakos hallgatók külföldi útja

Még alig kezdődött el a 2013-as tavaszi félév a ZsKF-en, még épp csak szoktuk az új tanrendet és az új órákat, amikor egy kis csapat Kiss Gábor tanár úr ötlete nyomán lázas szervezkedésbe kezdett. Számoltunk, térképet néztünk, megint számoltunk, szállást néztünk, tovább számoltunk, gondolkodtunk, még egy kicsit kalkuláltunk, majd döntöttünk: megyünk! De miről is van szó?

Kiss tanár úr megemlítette egyik Titkosítás és adatrejtés óra közben, hogy Paderbornban van Európa legnagyobb informatikai múzeuma, amit érdemes lenne megnézni, két okból is: egyrészt gazdaságinformatikát tanulunk, másrészt, ha már van titkosítással kapcsolatos óránk, az itt megismert gépeket, berendezéseket, eszközöket a múzeumban élőben is megtekinthetnénk. Lelkes csoportunknak sem kell több, kapva kaptunk az alkalmon, hogy utazhassunk, és megnézzük a múzeumot.

A kirándulás időpontja július elejére esett, így bőven volt idő a szervezésre, nem is kevés, de szükség is volt a sok időre, mivel rengeteg mindent kellett elrendezni. Szállást, időpontot egyeztetni, utazás módját kitalálni, a résztvevők számát és személyét lefixálni, a határidőket tartani… volt dolgunk bőven. Nem mondom, hogy minden zökkenőmentesen ment, de végül is sikerült 5 lelkes gazdinfóst „beizzítani” a kirándulásra, így Kiss tanár úrral együtt 6-an indultunk Németországba.

Habár 1100 km-t kellett megtennünk, az utazás során semmi gondunk nem volt, két autóval indultunk, és mindkét kocsi gond nélkül érkezett meg Paderbornba. Mivel odafelé éjszaka autóztunk, így egy napot nyertünk, amit városnézéssel, sétálással, helyi sörök fogyasztásával és kellemes beszélgetéssel töltöttünk.

Másnap került sor a kirándulás tényleges céljának, a Heinz Nixdorf Museumsforum kiállításának megtekintésére, valamint a tanár úr által számunkra leszervezett, a helyi egyetemisták projektjét bemutató LEGO-robot bemutatóra is. A múzeum önmagában is kifejezetten érdekes, a robotika és mesterséges intelligencia részek lenyűgözők, a korai számítógépeket bemutató részek szórakoztatók, az ó- és középkori számító eszközöket és egyszerű számoló gépeket bemutató részek pedig informatívak. Egy nap, pláne egy fél, nem is egészen elegendő a teljes anyag részletes megtekintésére.

Külön kellemes élmény volt a látogatásunk során az a szívélyes fogadtatás, amiben részünk volt. A múzeum kuratóriumának egy tagja, aki nem mellesleg a leendő múzeumigazgató, személyesen vezetett minket körbe a kiállításon, mesélt, megmutatta az egyes gépeket. Később a múzeum ebédlőjében hívtak meg minket egy kellemes ebédre, melyet a múzeum jelenlegi igazgatójának megtisztelő társaságában költöttünk el. Mindezek után a kedves ajándékcsomag és az, hogy a belépőjegy árát sem kérték el tőlünk, már csak hab volt a tortán!

Ezután a LEGO robotokat „vettük kezelésbe”, amely azt gondolom, mindannyiunkból előhozta a mélyen rejtőző gyereket. Bármelyikünk egész nap el tudott volna az önjáró LEGO építmények bármelyikével játszadozni, de nem csak ezért voltunk ott. A bemutatót tartó két fiatalember minket is bevont a „játékba”: lehetőséget kaptunk a robotokat vezérlő program forráskódjába belepillantani, sőt bele is írni, így, ha csak egy kicsit is, de mi is átélhettük az érzést, ami egy feladat sikeres megoldásával járt, és rögtön tapasztaltuk is, a robotok vezérlése mennyivel bonyolultabb, mint az első ránézésre tűnne. Habár a bemutatóra szánt 3 órás időtartam elsőre kicsit ijesztően soknak tűnt, hamar kiderült, hogy a három óra épp hogy nagyon kevés volt, még több időt is el tudtunk volna tölteni a „játékszerek” közt.

A tartalmas nap lezárásaként további német sörkülönlegességeket kóstoltunk, valamint egy német „specialitást”, a currywurstot.
Utolsó paderborni napunkat pihenéssel, kis bevásárlással töltöttük, erőt gyűjtöttünk a másnapi hazaútra. Úgy határoztunk, hogy nem sietős senkinek sem hazaérni, így hazafelé helyenként megálltunk, hogy egy-egy szép várost megtekinthessünk. Így lehetőségünk nyílt megtekinteni Warburg belvárosát, Melsungen lenyűgöző városát, melynek belvárosa kivétel nélkül csak Fachwerkhaus-ból (tipikus német favázas ház) áll, illetve megnéztük Deggendorf igen kedves főterét. Kár lett volna ezeket a barátságos kis városokat kihagyni a látnivalók közül.

Mindannyian remekül éreztük magunkat, és egyetértettünk benne, hogy abszolút megérte ennyit utazni, csak egy a baj: nagyon hamar véget ért ez a pár nap.

Képes beszámoló a kirándulásról az alábbi linken érhető el:

https://www.dropbox.com/sh/bzqb5a7h5i1tmw6/IBGP4QZyf7 
 

2018.08.04 | Oktatás

Tovább lehet jelentkezni a pótfelvételi eljárás keretében!

A pótfelvételi eljárás keretében augusztus 7, kedd éjfélig lehet jelentkezést benyújtani és hitelesíteni. Tovább

2018.08.02 | Kultúra

A Közbeszerzési Hatóság Pályázati Felhívása

KÖZBESZERZÉSI KIVÁLÓSÁGI DÍJ - 2018 ELNYERÉSÉRE FELSŐOKTATÁSI INTÉZMÉNYEK TANULÓI SZÁMÁRA Tovább

2018.07.26 | Kultúra

Rendkívüli nyitvatartás július 27-én, pénteken

Technikai okokból 2018. 07. 27-én, pénteken, Egyetemünk zárva tart. Tovább

2018.07.06 | Oktatás

ZSKE-HUBEI magyar-kínai oktatási együttműködés körvonalazódik

Együttműködés kereteinek kialakításáról tárgyaltak oktatóink a kínai Hubei Tudományos és Technológiai Főiskola vezető képviselőivel. Tovább

Vissza a hírekhez
80%

A végzettek 80%-a a szakképzettségének megfelelő szakmában helyezkedik el.

97%

A frissen végzett, állást kereső, Zsigmondos diplomával rendelkezők 97%-a 3 hónapon belül elhelyezkedik.

5. hely

A Zsigmondon végzett hallgatók átlagfizetése az 5. legmagasabb Magyarországon!

80%

A végzettek 80%-a a szakképzettségének megfelelő szakmában helyezkedik el.

97%

A frissen végzett, állást kereső, Zsigmondos diplomával rendelkezők 97%-a 3 hónapon belül elhelyezkedik.

5. hely

A Zsigmondon végzett hallgatók átlagfizetése az 5. legmagasabb Magyarországon!

Feliratkozás a Zsigmond hírlevélre

Képzések

Rólunk

Szervezeti felépítés

Tudományos élet

Kiadványok

Hallgatói közösségek

Erasmus

DPR

Hírek

Események

Média

Kapcsolat

Közhasznúságú információk

Ügyintézés