Menü iOS APP Android APP
HU EN
2018.02.13.

Sikeres Versenyképesség és kultúra nemzetközi műhelykonferencia a Zsigmond Király Egyetemen

2018. február 9-én pénteken a Zsigmond Király Egyetem Versenyképesség és kultúra címmel nemzetközi műhelykonferenciát rendezett. A konferencia érdekessége, hogy a téli olimpia megnyitójával gyakorlatilag párhuzamosan adott elő dr. Yoo Jinil, a dél-koreai Hankuk University of Foreign Studies professzora és dékán-helyettese, aki a koreai populáris kultúra, a Hallyu sikerének titkát prezentálta.

Sikeres Versenyképesség és kultúra nemzetközi műhelykonferencia a Zsigmond Király Egyetemen

A 2 külföldi és 9 magyar előadó annak kérdését járta körül, hogy melyek a kultúra versenyképességének legfőbb mutatói és feltételei a jelenben.

A széles horizontot felölelő előadásokban és vitákban egyetemünk oktatói és vendégeink kitértek a nemzetközi tapasztalatokra, a kultúra egyes területeinek (film, zene, színház) vizsgálatára, illetve a gazdasági vetületeire is.

Megnyitójában dr. Szatmári Péter rektor kiemelte, hogy az immár folyamatosnak tekinthető tudományos vitákat biztosító rendezvényeink lehetővé teszik a versenyképesség témájának mint az Egyetem önálló kutatási szegmentésnek tárgyalását. A konferencia hallgatóságában jelen voltak a ZSKE magyar, illetve Erasmus-os hallgatói is, akiket a későbbiek során be kívánunk vonni a műhely munkájába.

A délelőtti ülésszak elnöke, dr. Bayer József akadémikus felhívta a figyelmet a kultúra mint a versenyképesség egyik ritkán vizsgált területének vizsgálatára, illetve kitért a globalizáció és nemzeti kultúra egymásra való hatására is.

 A második előadó Törteli Telek Márta volt, aki Délvidékről érkezett, és az anyaországi, illetve határon túli magyar kultúra digitális eszközökkel történő összefonódását mutatta be dr. Szűts Zoltánnal közös előadásában.

Az egyetemen működő Nyugdíjas Akadémia tapasztalatait is felhasználva, dr. Jászberényi József az Egyetem Folyamatos Tanulás Központjának vezetője az 50 generáció kultúrához való kapcsolódásáról beszélt.

A globális kérdésektől a glokálisokig eljutva Zsigó Ferenc a kanadai zeneipar világszinten elfoglalt pozícióját mutatta be.

Dr. Laki Ildikó az európai kultúra definiálására tett sikeres kísérletet, dr. Malkovics Tibor a szubkultúrák, míg dr. Jablonczay Tímea a kreatív ipar kérdéseit mutatta be.

A záró szekció a művészet kérdéseit tárgyalta, dr. Mátyás Győző, aki számos európai filmfesztivál zsűrijének tagja volt a magyar közönség- és művészfilmek finanszírozása és sikeressége közti korrelációkra mutatott rá, Hujber Szabolcs a magyar könnyűzenét pozícionálta európai viszonylatban, míg dr. Szűcs Katalin, a Critikai Lapok főszerkesztője a színházak versenyképességhez kapcsolódó aktuális tendenciáit mutatta be.

A konferencia főszervezője, a ZSKE tudományos ügyekért felelős rektori megbízottja, dr. Szűts Zoltán a rendezvény zárásaként kiemelte, hogy a konferencia rendkívül sikeres volt, mivel párbeszédet indított el az intézmény oktatói és a meghívott előadók között, illetve, hogy a jövőben sor kerül majd hasonló eszmecserékre.
 

2018.08.04 | Oktatás

Tovább lehet jelentkezni a pótfelvételi eljárás keretében!

A pótfelvételi eljárás keretében augusztus 7, kedd éjfélig lehet jelentkezést benyújtani és hitelesíteni. Tovább

2018.08.02 | Kultúra

A Közbeszerzési Hatóság Pályázati Felhívása

KÖZBESZERZÉSI KIVÁLÓSÁGI DÍJ - 2018 ELNYERÉSÉRE FELSŐOKTATÁSI INTÉZMÉNYEK TANULÓI SZÁMÁRA Tovább

2018.07.26 | Kultúra

Rendkívüli nyitvatartás július 27-én, pénteken

Technikai okokból 2018. 07. 27-én, pénteken, Egyetemünk zárva tart. Tovább

2018.07.06 | Oktatás

ZSKE-HUBEI magyar-kínai oktatási együttműködés körvonalazódik

Együttműködés kereteinek kialakításáról tárgyaltak oktatóink a kínai Hubei Tudományos és Technológiai Főiskola vezető képviselőivel. Tovább

Vissza a hírekhez
80%

A végzettek 80%-a a szakképzettségének megfelelő szakmában helyezkedik el.

97%

A frissen végzett, állást kereső, Zsigmondos diplomával rendelkezők 97%-a 3 hónapon belül elhelyezkedik.

5. hely

A Zsigmondon végzett hallgatók átlagfizetése az 5. legmagasabb Magyarországon!

80%

A végzettek 80%-a a szakképzettségének megfelelő szakmában helyezkedik el.

97%

A frissen végzett, állást kereső, Zsigmondos diplomával rendelkezők 97%-a 3 hónapon belül elhelyezkedik.

5. hely

A Zsigmondon végzett hallgatók átlagfizetése az 5. legmagasabb Magyarországon!

Feliratkozás a Zsigmond hírlevélre

Képzések

Rólunk

Szervezeti felépítés

Tudományos élet

Kiadványok

Hallgatói közösségek

Erasmus

DPR

Hírek

Események

Média

Kapcsolat

Közhasznúságú információk

Ügyintézés